Naomi Alderman: Sila

Naomi Alderman: Sila

Britská autorka napísala Príbeh Služobníčky našich čias, Aňa Ostrihoňová ho predstavila v Ráne na eFeMku.

Dystopický príbeh britskej autorky Naomi Alderman sa odohráva vo svete, kde práve dochádza k obrovským zmenám. Dievčatá vo veku trinásť až pätnásť rokov zisťujú, že z končekov prstov dokážu vypustiť blesk, že pri kľúčnej kosti sa im tvoria zásoby elektrickej energie a táto sila im pomôže zmeniť rozdelenie moci vo svete.

Prostredníctvom štyroch postáv sledujeme, ako sa vytvára nové náboženstvo, politika, armáda, mafia, kam smeruje móda, šoubiznis a žurnalistika. Dievčatá a ženy majú moc spôsobiť obrovskú bolesť a vďaka svojej fyzickej prevahe necítia strach. Svet, v ktorom vládnu ženy, chvíľu zaváňa novotou, ale po pár rokoch začne desivo pripomínať starý známy svetový poriadok so všetkými jeho nedostatkami.

Do zavedenej podoby tohto sveta máme možnosť nahliadnuť hneď na začiatku, Naomi Alderman totiž  knihu prezentuje ako román v románe - celý príbeh sa začína a končí výmenou listov medzi spisovateľkou Naomi, ktorá pracuje v nadácii pre mužských spisovateľov a Neilom, ktorý samotný príbeh napísal ako historický román.

Ako každá dystópia aj Sila nám ukazuje, aké sú niektoré z našich predsudkov v tom lepšom prípade smiešne, v tom horšom nebezpečné.

Naomi Alderman za svoj strhujúci román vlani dostala ocenenie Women’s Prize for Fiction a pripravuje sa aj jeho televízna adaptácia.

naomi_alderman_sila.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame