Édouard Louis: Koniec Eddyho

Édouard Louis: Koniec Eddyho

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku predstavila autobiografický román o vyrovnávaní sa s vlastnou podstatou v násilnom stereotypnom prostredí.

Eddy Bellegueule vyrastá koncom deväťdesiatych rokov v chudobnej dedine na severe Francúzska a od skorého detstva sa musí konfrontovať s tým, že je iný ako jeho rovesníci. Má jemnejší vyšší hlas, nemá rád futbal a rap, je skrátka dosť dievčenský a veľmi skoro zistí, že ho priťahujú muži.

Jeho dospievanie nie je ľahké uprostred chudobných ľudí, ktorí najradšej trávia čas pitím, bitkami a bitkami popri pití.

Najhoršia pre Eddyho nie je ani tak šikana a násilie v škole, ale skôr nepochopenie a primitívnosť jeho vlastnej rodiny. A tak sa prirodzene snaží nejako “zapadnúť” - nájde si priateľku, pokúša sa piť a biť sa. Ale svojej identite nedokáže uniknúť.

Koniec Eddyho je autobiografický román o vyrovnávaní sa s vlastnou podstatou v prostredí, ktoré nielenže neakceptuje nič, čo sa vymyká predstavám o správnom chlapovi či žene, ale charakterizuje ho veľké fyzické násilie a emočné zneužívanie.

Debut Edouarda Louisa je veľmi emocionálny, svojich rodičov a súrodencov nevykresľuje čierno-bielo, má pochopenie pre materiálne aj vzdelanostné obmedzenia svojej rodiny. Samozrejme, že svojho syna majú v hĺbke duše radi, ale tiež by chceli, aby mal jednoduchší život. Hoci by to mal byť život diktovaný chudobou, fabrikou a chorobami z povolania.

Eddymu sa nakoniec podarilo z tohto prostredia uniknúť a vyštudoval históriu a sociológiu, ale na viacerých miestach v knihe pripomína, že také šťastie nepostretlo zďaleka každého, kto na chudobnom vidieku trpí.

koniec-eddyho-505-size-frontend-medium-v-2.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame