Mariateresa Di Lascia: Cesta tieňmi

Mariateresa Di Lascia: Cesta tieňmi

Román, ktorý získal najprestížnejšiu taliansku literárnu cenu, odporúča Aňa Ostrihoňová.

Román Cesta tieňmi sa odohráva na talianskom juhu krátko po druhej svetovej vojne. Jeho rozprávačkou je Chiara, ktorá si s odstupom rokov spomína na svoje detstvo, matku Anitu, ktorá ju z vlastného rozhodnutia vychovávala sama, ako aj na udalosti, ktoré poznačili jej otca Francesca a celú jeho rodinu.

Čitatelia sa tak stretávajú s obyvateľmi mestečka, spoznávajú ich životné osudy a rozhodnutia, ktoré spravili alebo častejšie nespravili. Mužov o ilúzie pripravila vojna, a tak potom ničili život ženám, ktoré sa tomuto umeniu naučili od nich.

Chiara sa vracia k príjemným aj veľmi bolestným chvíľam, pátra po dôvodoch, ktoré jej rodičov, tety a nakoniec aj ju samu priviedli k tomu, aby skončila v byte zapratanom haraburdím a prízrakmi na pokraji šialenstva.

Mariateresa Di Lascia píše v tradícii talianskeho neorealizmu, ako ho poznáme z románov Elsy Morante či Alberta Moraviu. A rovnako odhaľuje aj kultúru a literárne prostredie, z ktorých vychádza Elena Ferrante a mnohé ďalšie súčasné autorky.

Spisovateľka a novinárka Mariateresa Di Lascia za tento román, ktorý, bohužiaľ, vyšiel ako jediný, keďže krátko pred jeho publikovaním umrela, získala in memoriam v roku 1995 prestížnu cenu Strega.

mariateresa_di_lascia_cesta_tienmi.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame