Irvin D. Yalom: Ako som sa stal sám sebou

Irvin D. Yalom: Ako som sa stal sám sebou

Hádam neexistuje známejší psychoterapeut ako americký lekár a spisovateľ Irvin D. Yalom. Kniha s názvom Ako som sa stal sám sebou je jeho intelektuálnou autobiografiou a osobným vyznaním lásky k psychoterapii.

Jeho pamäti sú príbehom o premene “hanblivého bifľoša bez sebadôvery”, ktorý vôbec nevychádzal s vlastnou matkou na hviezdneho psychoanalytika, literáta a šťastného manžela a otca. Opisuje stretnutia nielen s učiteľmi, pacientmi a pacientkami, ktorí ho v živote ovplyvnili, ale aj stretnutia s filozofiou a literatúrou.

Yalom sa opisuje ako človek bez viery, ale z jeho opisov psychoanalýzy ako takej nadobudnú čitatelia pocit, že verí práve tejto lekárskej disciplíne, pričom si zachováva pokoru - pred príbehmi svojich pacientov, pred ich utrpením a pred tým, že počas terapie sa v životoch lekára aj pacientov môže udiať niečo, čo ich presahuje.

Samozrejme, Yalom má osemdesiatsedem rokov, a tak sa nevyhýba téme smrti. Množstvu ľudí pomohol pripraviť sa na koniec tohto pozemského života, a tak sa skľučujúco nesústredí na koniec, ale skôr na prežitý život.

Ako píše: „Každý deň dostávám listy, které mi pripomínajú, že som niekomu vo vzdialenej krajine pomohol. Takže ma oslovujú slová Nietzscheho Zarathustru: ‚To že bol život? Tak hore! Ešte raz!‘“

irvin_d_yalom_ako_som_sa_stal_sam_sebou.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame