Deborah Levy: Horúce mlieko

Deborah Levy: Horúce mlieko

Komplex z bieleho mramoru s tenkými modrými žilkami je posledným miestom, kam prídu hľadať odpovede matka s dcérou. Ide o snobskú kliniku v umelej oáze kvetov vo zvyčajne vyprahnutej španielskej Almérii.

Tu v akomsi nereálnom stave sa odohráva príbeh plný symboliky - od materského mlieka po Mliečnu dráhu a mytologický pátos gréckej drámy - a hoci naše hrdinky majú grécke priezvisko, akákoľvek bojovnosť či odvaha im chýba.

Dvadsaťpäťročná Sofia prerušila doktorát z antropológie, aby sa starala o svoju šesťdesiatštyriročnú matku, ktorá trpí paralýzou dolných končatín, pričom doma v Anglicku nie je nikto schopný určiť diagnózu a následnú liečbu. A tak zájdu do banky, založia byt a vydajú sa za vychýreným špecialistom v drahej španielskej klinike.

Sofia trávi dni na slnku a na pláži, čaká, kým matka pocíti účinky liečby, ktorá zjavne spočíva vo vyraďovaní všetkých liekov, ktoré užíva a pokusoch prichytiť ju pri klamstve. Aj Sofia začína pochybovať o realite - naozaj jej matka nemôže chodiť, alebo si to len vymyslela? Mýli si slová a gestá, jej osobnosť sa rozplýva ako krivka mora na horizonte.

Horúce mlieko je príbehom vzťahu matky a dcéry, príbehom o dospievaní a vedomej aj podvedomej manipulácii. Sofia pracuje ako čašníčka a absolvovala kurzy o tom, ako napeniť dokonale horúce mlieko, a vie, že ak sa mlieko varí príliš dlho - skysne.

V príbehu Sofie a jej matky je tej kyslosti tak akurát.

img_8045.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame