Rachel Botsmanová: Komu se dá věřit?

Rachel Botsmanová: Komu se dá věřit?

V knihe s podtitulom Ako nás technológie zblížili a prečo by nás mohli rozoštvať sa jej autorka, ktorá sa dlhodobo venuje výskumu dôvery, venuje opisu tohto javu v digitálnom veku.

Zaujíma ju, ako je možné, že ľudia nasadnú do auta k cudziemu človeku, ubytujú sa v obývačke u ľudí na opačnom konci sveta, ktorých nikdy nevideli, prípadne si kúpia ojazdené auto cez internet bez toho, aby sa na ňom povozili a overili si počet najazdených kilometrov, hoci v prieskumoch verejnej mienky vyhlasujú, že nedôverujú inštitúciám, ako sú banky, politici, vedci, cirkev.

Vo svojej knihe sa zaoberá tým, prečo sme prestali týmto inštitúciám dôverovať a do akej miery zmenu v tom, komu dôverujeme, ovplyvňujú nové technológie. Rovnako opisuje aj spôsoby, akým sa dôvera vytvára a ako ľahko ju možno stratiť.

Rachel Botsmanová opisuje túto revolúciu, ktorú ľudstvo zažíva aj s ďalekosiahlymi následkami - za všetky hádam postačí uviesť príklad z Číny, kde sa ľudia navzájom hodnotia hviezdičkami. Podrobne vysvetľuje aj zrod takzvaného blockchain a virtuálnej meny a vecne opisuje dopady týchto prevratných zmien na spoločnosť.

Aby sme si z nich zobrali pokiaľ možno to najlepšie, je dobré pochopiť, akým spôsobom dôvera funguje, ako sa buduje, ako sa dá získať späť, ak sme o ňu raz prišli.

komu_se_da_verit.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame