Nathan Englander: Večera v strede zeme

Nathan Englander: Večera v strede zeme

Román je špionážnym trilerom a príbehom lásky zároveň. Aňa Ostrihoňová odporúča.

Román sa odohráva počas dvanástich rokov. Začína sa v roku 2002, keď bol Blízky východ nesmierne nestabilným a nebezpečným regiónom. Presne týchto dvanásť rokov trávi Generál v bdelej kóme, pričom živí nádej vo svojich podporovateľoch, pretože ako jediný bol ochotný stiahnuť sa z Gazy.

Ostatné postavy sa pohybujú v iných časových a zemepisných súradniciach - stretáme sa s palestínskym operatívcom v Berlíne, ktorý zhromažďuje prostriedky na to, aby pomohol doma a spriatelí sa so zvláštnym kanadským obchodníkom či americká čašníčka v Paríži. Všetky tieto postavy majú spoločné to, že v istom čase pôsobili v tajných službách ako napríklad väzeň Z, ktorý je zatvorený v špeciálnej inštitúcii v púšti, kde naňho dohliada celé roky ten istý dozorca.

Englander nám pripomína, akí sú si Izraelčania s Palestínčanmi nesmierne podobní a ako dokonale majú jedni druhých naštudovaných. Aké posplietané sú ich vzťahy, ako ťažko rozlíšiť, kto je kto, kto má pravdu a kto ju nemá, kto je väzeň a kto dozorca.

Nenávisť sa v tomto románe niekedy až priveľmi podobá láske.

vecera7.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame