Françoise Frenkel: Kníhkupkyňa z Berlína

Françoise Frenkel: Kníhkupkyňa z Berlína

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku predstavila denník ženy, ktorá sa pokúšala počas nacistickej okupácie Francúzska utiecť do Švajčiarska.

Pred ôsmimi rokmi francúzsky spisovateľ Patrick Modiano objavil v antikvariáte knihu od Françoise Frenkelovej a keď si ju prečítal, rozhodol sa vypátrať, čo sa s jej autorkou stalo po druhej svetovej vojne a knihu vydať nanovo.

Príbeh sa však začína oveľa skôr, keď si v roku 1921 poľská prisťahovalkyňa Françoise Frenkel otvorila svoje prvé kníhkupectvo v Berlíne. Miluje knihy, francúzsku literatúru a kultúru. Jej obchod navštevujú autori, štátnici, čitateľky a možno medzi jej police a stolíky s klasikou a novými románmi zablúdil aj Vladimir Nabokov. Françoise sa splnil sen, ktorý mohla snívať takmer dve desaťročia. Potom sa náhle skončil, keď polícia začala zabavovať a rozbíjať židovský majetok počas Krištáľovej noci.

Françoise uteká do Francúzska pár týždňov pred vypuknutím vojny. Z Parížia uteká do Avignonu, keď na mesto padajú prvé bomby, a potom sa presúva do Nice, kde je plno utečencov a utrpenia; stratených detí, násilne rozbitých rodín.

Vydesená Françoise sa musí ukryť. V jej osobnom rozprávaní však hrôzy a násilnosti prenasledovania prekrýva všadeprítomná ľudskosť a ochota aj úplne neznámych ľudí riskovať svoj vlastný život, aby pomohli ľuďom, ktorí sa ocitli bez domova, bez rodiny v nepriateľskom prostredí.

francoise_frenkel_knihkupkyna_z_berlina.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame