Alain Mabanckou: Rozbitý pohár

Alain Mabanckou: Rozbitý pohár

Aňa Ostrihoňová pozýva na cestu do Afriky, v Ráne na eFeMku predstavila knihu konžského spisovateľa píšuceho po francúzsky.

Dej knihy Alaina Mabanckoua sa odohráva, ak sa to dá tak povedať, v bare s názvom Na sekeru sa nedáva. V jednoliatom prúde reči - román je v podstate jednou dlhou vetou - opisuje a zároveň vystihuje krajinu, pre ktorú už pamäť nič neznamená.

Majiteľ tohto spustnutého baru ôsmej cenovej poveril spísaním tejto kroniky  bývalého učiteľa, prezývaného Rozbitý pohár.

Predstaví nám pár bizarných postavičiek, ktoré mu čumia cez plece, túžia prikrášliť svoj portrét pre budúce generácie, maľujúc tak farebné plátno matky Afriky. Ale autor sa neuspokojí s takouto exotikou, má toho na srdci oveľa viac.

Rozbitý pohár topí svoj smútok v červenom víne a vtipne, zatrpknuto, s odstupom aj bez neho mudruje o literatúre Afriky a Západu. Román Rozbitý pohár žije, dýcha, nadáva a smúti životom, smrťou a literatúrou. Afrikou 21. stotočia.

Alain Mabanckou je nositeľom viacerých významných francúzskych literárnych ocenení a momentálne učí literatúru na Kalifornskej univerzite.

img_8345.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame