Nicole Krauss: Temný priestor lesný

Nicole Krauss: Temný priestor lesný

Aňa Ostrihoňová predstavila pútavý román na letné čítanie.

Vo svojom najnovšom románe americká spisovateľka Nicole Krauss rozpráva príbeh šesťdesiatosemročného Epsteina, ktorému umreli rodičia, rozviedol sa a prežíva veľkú vnútornú premenu. Prirodzene, život, ako ho poznal sa skončil - nemá rodičov, manželku, ani prácu v advokátskej kancelárii, pociťuje nutkavú potrebu zbavovať sa svojho majetku, čo desí jeho deti aj finančného správcu.

So zvyškom peňazí odletí do Izraela, aby urobil niečo na počesť svojich rodičov. V Tel Avive však stretáva záhadných cudzincov - amerického rabína a jeho krásnu dcéru, ktorí mu môžu navždy zmeniť život.

Zmenu nehľadá len Epstein, druhý príbeh v románe rozpráva mladá, známa spisovateľka z Brooklynu, ktorej manželstvo sa rozpadlo a trpí spisovateľským blokom. Podobne ako Epstein sa tiež rozhodne pre cestu do Tel Avivu, kde sa zoznámi s profesorom literatúry, ktorý ju naučí oceniť temnotu, záhadu a nepochopiteľnosť sveta.

Tento román nemožno jednoducho prirovnať k predchádzajúcim knihám Nicole Kraussovej, hoci je rovnako dobre napísaný. Temný priestor lesný je oveľa viac zameraný na vnútorné prežívanie, úvahy o možnostiach poznania sveta a naše miesto v ňom. Koniec koncov svoju úlohu v ňom zohráva aj Franz Kafka a jeho (možno) existujúce rukopisy.

temny-priestor-lesny--afedicia-klad-krauss-obalka-150x195mm-print.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame