Donatella Di Pietrantonio: Tá, čo sa vracia

Donatella Di Pietrantonio: Tá, čo sa vracia

Román talianskej spisovateľky Donatelly Di Pietrantonio sa odohráva v sedemdesiatych rokoch v regióne Abruzzo, kde sa stretávame s jeho trinásťročnou rozprávačkou, ktorá sa vrátila k svojej prvej matke, ktorú ešte nepoznala.

V rodine, do ktorej sa narodilo, ale ktorá jeho výchovu zverila do rúk vzdialených príbuzných, objavuje úplne nový a odlišný život. Dom je malý, tmavý, všade naokolo je plno súrodencov a na stole málo jedla. Je tam však najmä Adriana, ktorá je jednou z nezabudnuteľných literárnych postáv, ako aj starší brat Vincenzo.

Aby dievča, ktorému v miestnom nárečí hovoria Arminuta (Tá, čo sa vracia), mohlo prijať fakt, že sa ho dvakrát zriekli, musí sa vrátiť k svojej podstate. Arminuta pátra po dôvodoch, prečo sa jej vzdali tak biologickí, ako aj adoptívni rodičia, pričom najväčšiu oporu nachádza u spolužiačky Patrizie či sestry Adriany.

Donatella Di Pietrantonio píše o tomto nesmierne komplikovanom vzťahu matiek a dcéry poeticky a zároveň veľmi priamo.

donatella_di_pietrantonio_ta_co_sa_vracia.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame