Margaret Atwood: Príbeh služobníčky

Margaret Atwood: Príbeh služobníčky

Kniha kanadskej spisovateľky Margaret Atwoodovej Príbeh služobníčky od svojho prvého vydania v roku 1985 predala na celom svete milióny výtlačkov. Jej názov sa stal novinárskou skratkou pri témach týkajúcich sa najmä rôznych politických obmedzení ženských práv. Aňa Ostrihoňová odporúča.

Margaret Atwood naozaj pri písaní tejto dystópie nevychádzala z konkrétnej situácie v konkrétnej krajine, jej Gileádska republika je výsledkom dlhodobých vojen medzi sektami spojených s nedostatkom prírodných zdrojov a túžbou konzervatívnych síl po poriadku a istote.

Rozprávačkou tohto príbehu je Fredova, služobníčka v dome veliteľa Freda a jeho manželky, ktorá môže ísť raz denne na prechádzku do obchodu, kde nápisy nahradili obrázky, pretože ženám už nie je dovolené čítať. Raz do mesiaca si pri ceremónii ľahne na chrbát a modlí sa, aby s veliteľom otehotnela, pretože v časoch klesajúcej pôrodnosti má Fredova a ostatné služobníčky cenu len za predpokladu svojej biologickej funkčnosti.

Fredova si pamätá na časy predtým, keď sa volala inak a ľúbila svojho manžela, starala sa o dcéru, keď mala vlastné peniaze, prístup k vzdelaniu a slobodu. Ale to všetko je dnes preč.

Ako som spomínala, Príbeh služobníčky neprestáva čitateľov fascinovať ani po viac ako tridsiatich rokoch, podľa predlohy tejto knihy vznikla opera, film či najnovšie seriál.

image_44803_19_v2.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame