Jorge Luis Borges: Fikcie

Jorge Luis Borges: Fikcie

Knižný tip pre všetkých bibliofilov, tých, ktorí majú radi neofantastično a tých, ktorí sa vyžívajú v ironických narážkach. Graficky pútavo spracovanú knihu odporúča Aňa Ostrihoňová.

Jorge Luis Borges je vynikajúcim učiteľom, pretože keď čítame jeho texty, akoby sme čítali všetkých ostatných. Jeho poviedky sú plné odkazov a ak ich chceme naozaj pochopiť, nestačí o nich len premýšľať. Borges je sprievodcom po labyrintoch, zrkadlách, knižniciach, snoch, náboženstve, filozofii, epistemiológii.

Borges používa priamy, nezvyčajný, ale veľmi detailný jazyk. Postavy sú plnohodnotné hneď od začiatku, takže nejde ani tak o to, čo sa im udeje, ako skôr o myšlienku, nápad.

Napríklad poviedka s názvom Pierre Menard, autor Quijota o človeku, ktorý sa rozhodol vytvoriť originálne dielo - pozor, nie prepísané - ktoré by sa slovo za slovom zhodovalo so Cervantesovým Donom Quijotom. Táto poviedka, pochopiteľne, patrí k mojím obľúbeným.

V slovenskom preklade vychádzajú Fikcie ako dve knihy súčasne - dve časti - Záhrada rozvetvených chodníkov a Artefakty začínajú z každej strany fyzickej knihy a delí ich aj iný typ papiera. Ako ilustrácie na predsádkach poslúžili grafické listy talianskeho grafika 18. storočia Giovanniho Battistu Piranesiho.

borges.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

broges_fikcie.jpg

borges_fikcie2.jpg

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame