Virginie Despentes: Dítě apokalypsy

Virginie Despentes: Dítě apokalypsy

Román francúzskej, veľmi kontroverznej autorky Virginie Despentes je príbehom neveľmi schopnej súkromnej detektívky Lucie, ktorú bežne platia bohatí ľudia, aby sledovala ich dospievajúce deti.

Keď však zmizne Valentina, je nielen Lucia, ale celá agentúra nútená požiadať o pomoc preslávenú detektívku Hyenu, ktorú táto prezývka vystihuje, keďže je rázna, drsná a nekompromisná vyšetrovateľka.

Pátranie sa presúva z Paríža do Barcelony a postupne, ako v dobrej detektívke, sa pred nami odhaľujú príbehy ostatných ľudí z Valentininho okolia. Román tak nie je len o pátraní po zmiznutej drzej tínedžerke, ale aj freskou rôznych ľudí, ich prístupov k životu a vzťahom. Prvým je Valentinin otec, spisovateľ Francois, ktorý si napísal vlastné heslo na Wikipedii, jeho priateľka Claire, tradičná žena pod neustálym rodinným a spoločenským tlakom či jeho bývalá manželka, Valentinina matka, ktorá je, naopak, všetko len nie tradičná.

Virginie Despentes píše jazykom ulice, priamo, sviežo, úprimne a najmä vtipne, či už opisuje parížsky literárny život alebo komplexy rozvedenej matky dvoch detí.

despentes.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame