Tahar Ben Jelloun: Manželstvo pre potešenie

Tahar Ben Jelloun: Manželstvo pre potešenie

Manželstvo pre potešenie je knihou pre všetkých, ktorí majú radi magický realizmus Gabriela Garcíu Márqueza či romány Salmana Rushdieho.

Islam povoľuje mužovi, ktorý odíde na dlhšiu pracovnú cestu, uzavrieť na dobu určitú tzv. manželstvo pre potešenie, aby nemusel vyhľadávať ženy inde. Takéto manželstvo uzatvára rozprávač tohto príbehu, obchodník Amir z Fezu, so Senegalčankou Nabou.

Postupne, ako plynú roky a Amir sa vracia, uvedomí si, že sa do Nabou zamiloval, že jeho vzťah k nej je iný ako k manželke, s ktorou uzavrel tradičný dohodnutý sobáš. Nabou navrhne, že ju so sebou zoberie do Fezu, kde bude žiť aj s jeho prvou manželkou.

Čoskoro sa im narodia dvojičky, jedno biele a jedno čierne. Ich životy sa ale vydávajú úplne inými smermi vzhľadom na ich rozdielnu farbu pleti. Román tak nie je len príbehom lásky či žiarlivosti, ale aj každodenného rasizmu a histórie Severnej a Západnej Afriky dvadsiateho storočia.

Tahar Ben Jelloun je najznámejší marocký autor, člen Francúzskej akadémie, ktorý napísal desiatku románov, medzi nimi aj knihu Svätá noc, za ktorú dostal Goncourtovu cenu.

manzelstvo-pre-potesenie.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame