Susan Faludi: V tmavej komore

Susan Faludi: V tmavej komore

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku predstavila memoáre nositeľky Pulitzerovej ceny.

Susan Faludi, americkej novinárke, autorke literatúry faktu a nositeľke Pulitzerovej ceny sa v roku 2004 po takmer štvrťstoročí mlčania ozval jej otec Steven s novinkou, že si v Thajsku nechal zmeniť pohlavie a je z neho dáma Stefanie. „Napíš o mne knihu“, vyzve ju nakoniec, a tak sa Susan rozhodne svojho záhadného, často agresívneho otca konečne spoznať.

Odchádza za ním do Budapešti, kde sa po roku 89 vrátil a dostáva sa aj na Slovensko, keďže sa dozvedá o rodinnej histórii svojho otca, ktorý sa v dvadsiatych rokoch narodil v Budapešti rodičom, ktorí pochádzali z Košíc a zo Spišského Podhradia. Prostredníctvom príbuzných, ktorí prežili holokaust, zisťuje, aké bolo otcovo detstvo a ako sa mu podarilo prežiť druhú svetovú vojnu.

Názov knihy V tmavej komore odkazuje na otcovu vášeň a povolanie fotografa, retušéra reklamných záberov a filmára, ale aj na tmavú komoru minulosti, do ktorej sa nechce vracať, pretože život je príliš paradoxný na to, aby sme svoje vnútro mohli upokojiť tým, že sa identifikujeme s jedinou svojou vlastnosťou či identitou.

Či už ide o stereotypy spájané s mužskými a ženskými vlastnosťami, náboženskou príslušnosťou, prehnaným upínaním sa na národnostnú či politickú identitu, Susan Faludi ich opisuje vecne a nezaujato, ale pritom veľmi citlivo ponúka viaceré pohľady na jeden problém.

Kto teda naozaj sme? Osobne sa mi páči odpoveď Magnusa Hirschfelda, ktorý sa snažil spočítať všetky typy žensko-mužských variácií a  dopracoval sa k číslu 43 046 721 –, no uzavrel to s tým, že tento výsledok je hrubo podhodnotený.

susan_faludi.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame