Elisabeth Åsbrink: 1947

Elisabeth Åsbrink: 1947

Švédska spisovateľka a novinárka napísala knihu venovanú roku 1947, ktorý podľa nej akýmsi spôsobom dodnes ovplyvňuje svet. Aňa Ostrihoňová odporúča.

Dva roky po skončení vojny nastalo významné obdobie, v ktorom padlo množstvo rozhodnutí, ktoré ak nie sú platné dnes, boli platné veľmi dlho. V mikropríbehoch nás berie na rôzne miesta, kde tieto rozhodnutia padli. Európa je jeden obrovský chaos plný vysídlených ľudí, sirôt a utečencov čakajúcich v táboroch. V Norimbergu sa končia procesy s nacistickými pohlavármi, kým sa prívrženci tejto ideológie zhromažďujú vo švédskom Malmö, odkiaľ sa neskôr nelegálne prepravia do Južnej Ameriky za novým životom. Napriek tomu, že ide o faktické príbehy, sú napísané veľmi poeticky a miestami aj osobne, najmä v prípade autorkinho otca, ktorý prežil vojnu v Budapešti. Samozrejme, nejde iba o politiku, zakladanie štátu Izrael a rokovania OSN. Rok 1947 bol významný aj pre Simone de Beauvoir, ktorá sa zamilovala, pre Prima Leviho, ktorý vydal svoju knižku, pre Christiana Diora a jeho prvú módnu prehliadku v Paríži či pre Billie Holiday a Theloniousa Monka, ktorý prerazil.

1947-377-size-frontend-medium-v-2.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame