Hanif Kureishi: Intimita

Hanif Kureishi: Intimita

Príbeh sa odohráva v priebehu 24 hodín, počas ktorých sa jej rozprávač v strednom veku menom Jay chystá opustiť svoju manželku a dve deti. Staršia kniha vychádza v novom preklade.

„Ublížiť niekomu je akt nechcenej intimity,“ hovorí Jay hneď na začiatku. Jeho plánom je zbaliť si tašku a vykĺznuť z bytu po tom, ako odíde do práce. Pomedzi rutinné úlohy posledného večera Jay rekapituluje svoje vzťahy aj historický pohľad na manželstvo a monogamiu, pretože tu figuruje aj iná žena. Kureishi napísal tento román pred dvadsiatimi rokmi, a tak aj tento text je akýmsi historickým pohľadom na vzťahy a problémy štyridsiatnikov pred príchodom nového milénia. Kniha je záznamom ducha doby a toho, čo sa rozumelo pod pojmom kríza stredného veku, manželstvo a únava.

Kureishi je veľmi dobrý spisovateľ, hoci miestami už dnes vyznieva zbytočne tragicky a kruto. Táto kniha stojí za prečítanie aj pre to, aby sme zistili, čo sa odvtedy zmenilo, čo zostalo rovnaké a čo úplne zaniklo.

hanif_kureishi_intimita.png

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame