Åsne Seierstad: Dve sestry

Åsne Seierstad: Dve sestry

Aňa Ostrihoňová predstavila knihu, v ktorej dve sestry opúšťajú svoj domov, aby sa pridali k ISIS. Skutočný príbeh a príčiny radikalizácie zaznamenala nórska reportérka a novinárka.

Je to príbeh dvoch sestier, ktoré v októbri 2013 odišli z domu v Nórsku, aby sa v Sýrii pridali ku skupine džihádistov známej ako Islamský štát. V knihe nesledujeme len ich postupnú radikalizáciu, ale aj zúfalstvo otca, ktorý sa dcéry snaží zachrániť aj za cenu toho, že sa mu zvyšok rodiny rozpadne. Dve sestry vyrástli v Nórsku a ich rodičia, ktorí do krajiny ušli zo Somálska, si nedokážu prestaviť, že niekto môže byť schopný zahodiť pohodlie a istotu a dobrovoľne sa vydať do vojny a nebezpečenstva.

Åsne Seierstad si túto otázku tiež kladie a vždy nachádza rôzne odpovede v tom, čo nakoniec zavážilo. V knihe totiž neopisuje len príbeh dvoch sestier, ale aj príbehy ich priateľov a iných dievčat, ktoré z Nórska odišli do Sýrie. Prichádza na rôzne príčiny, ako je traumatické dospievanie v násilnom prostredí, u iného je to pocit vylúčenosti a potreba identifikácie, no a u sestier je to náboženské prebudenie.

dve-sestry-356-size-frontend-large-v-1.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame