Vladimir Sorokin: Manaraga

Vladimir Sorokin: Manaraga

V Ráne na eFeMku sme hovorili o najnovšom románe ruského spisovateľa, ktorý je o čítaní, ale v úplne inej podobe, ako sme zvyknutí.

Dej románu sa odohráva v blízkej budúcnosti, ktorú naznačujú rôzne múdre technológie a hologramy, ako aj názvy štátov, ktoré nie úplne zodpovedajú tým dnešným. Po vojne a niekoľkých revolúciách sa civilizácia ocitla v bezpapierovom svete a knihy na papieri sú už dostupné len v múzeách. Veľmi drahou a nelegálnou zábavkou bohatých ľudí sa stal tzv. book&grill, keď šéfkuchár grilluje pred hosťami mäso listujúc horiacimi stránkami nejakého antikvárneho kusu.

Román Manaraga je denníkom takéhoto šéfkuchára, ktorý okrem svojho umenia opisuje aj celý povojnový svet, keďže veľa cestuje. Vzhľadom na to, že ide o nelegálnu činnosť, kuchári majú svoj tajný spolok. Do jeho aktivít však zasiahne iná spoločnosť, sídliaca v jaskyniach hory Manaraga, ktorá chce túto exkluzívnu snobskú gastroaktivitu zaviesť aj do fastfoodov. Román Manaraga je zábavné a desivé čítanie zároveň.

nedopecene-veprove-na-svejkovi.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame