Iboja Wandall-Holm: Moruša

Iboja Wandall-Holm: Moruša

Aňa Ostrihoňová odporúča memoárovú knihu dánskej spisovateľky a prekladateľky, ktorá vyrástla v predvojnovom Liptovskom Mikuláši.

V prvej časti knihy je opísaný život v tomto multikonfesionálnom meste, na ktorý však postupne dopadá tieň Tretej ríše. Ľudia hrozbu popierajú a keďže sa im všetko zdá nepredstaviteľné, navzájom sa utešujú slovami: „Veď u nás sa hádam nič nestane.“ Sestry Iboja a Lila ušli pred deportáciami do Maďarska. Tam sa až do roku 1944 ešte dalo uchrániť, no následne ich deportovali do Osvienčimu.

Iboja Wandall-Holm opisuje svoju životnú skúsenosť z najdesivejšieho obdobia európskych dejín. Ide o autobiografické spomienky ženy, ktorú v mladom veku chcel stále niekto zneužívať, telo sa považovalo za platobný prostriedok. Táto kniha je krásna, pretože skrýva veľkú nádej. Hoci opisuje desivé skutočnosti, nechýba jej poetickosť.

morusa.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame